t955i.net

The never ending war between cars and bikes

Moto GP

July 24th, 2015 by rnn.yqe.

Moto GP eli Moto Grand Prix on moottoripyöräilyn maailmanmestaruussarja, ja siinä kilpaillaan kolmessa eri luokassa, jotka ovat Moto GP 1, 2 ja 3. Moto GP voi täysin oikeutetusti verrata autourheilun ”kuninkuusluokkaan”, eli Formula 1:een, sillä molemmissa sarjoissa ajoneuvot ovat varta vasten kilpailukäyttöön suunniteltuja (eivät siis ”viritettyjä” sarjatuotantoautoja), ja ne edustavat teknisesti lajinsa huippua.

4310273-valentino-rossi-pilot-of-motogp

Kilpasarjan historiaa

Nykymuodossa Moto GP:n historiaa voi tutkia esimerkiksi 1960-luvulta alkaen. Sarjassa on ollut vahvoja kuljettajia, ja voidaan puhua jopa erilaisista ”aikakausista”. Esimerkiksi vuonna 1966 voidaan katsoa alkaneen niin sanotun Giacomo Agostinin aikakauden, sillä tämä kuljettaja hallitsi ratamoottoripyöräilyä yhdessä Mike Hailwoolin kanssa vuosien ajan. Kun Hailwood hieman myöhemmin lopetti uransa, ei Agostinia enää pidätellyt mikään, vaan hän hallitsi Moto GP-sarjaa suvereenisti pitkälle 1970-luvulle saakka.

Moto GP:n kuluva kausi

Koko 2000-luvun ajan sarjaa on puolestaan hallinnut italialainen, vuonna 1979 syntynyt Valentino Rossi, ja tälläkin hetkellä sarjassa käydään kovaa kilpailua sijoituksista pistetilannetta johtavien Valentino Rossin ja Jorge Lorenzon välillä. Voit tarkistaa molempien kuljettajien vedonlyöntikertoimet kuhunkin osakilpailuun suoraan netin vedonlyöntipalveluista. Mitä pienemmät kertoimet kuljettajalla on, sitä suurempana ennakkosuosikkina häntä pidetään. Mikäli suuremman kertoimen omaava kilpailija kuitenkin voittaa, on seurauksena yleensä suuri vedonlyöntivoittoja.

Sinivalkoiset kuskit

Jos tällä hetkellä eletään italialaisen Rossin ja hänen haastajansa Lorenzon aikakautta, on suomalaisillakin omat syynsä olla ylpeitä Moto GP-saavutuksista. Jarno Saarinen menestyi nimittäin loistavasti tässä sarjassa 1970-luvun alussa, ja voidaankin puhua myös Saarisen aikakaudesta. Valitettavasti tämä aikakausi jäi vain kovin lyhyeksi, kun Saarinen menehtyi traagisesti TT-ajojen yhteydessä Italiassa vuonna 1973. Saarisen uraauurtava ajotyyli toimi kuitenkin esimerkkinä monille myöhemmille kuljettajille, ja hän tuli tunnetuksi myös siitä, että hän huolsi pyöränsä itse. Tämän päivän menestyneimpiä suomalaiskilpailijoita on puolestaan 32-vuotias Valkeakoskella syntynyt Mika Kallio, joka menestyi sarjassa varsinkin 2000-luvun alkuvuosina.