t955i.net

The never ending war between cars and bikes

Kilpa-ajamisen kuninkuusluokat: autolla vai moottoripyörällä?

July 15th, 2015 by rnn.yqe.

Kilpa-ajamisesta puhuttaessa – oli se sitten autolla tai moottoripyörällä ajattaessa – tulee ensimmäisenä mieleen hurja vauhti. Kaikissa kolmessa suurimmassa lajissa, eli rallissa, Formula 1:ssä ja Moto GP:ssä yhdistyy tämä tekijä samoin kuin onnettomuusvaara.

Ralleissa ”ongelma” on tiukat kurvit ja kapeat tiet, jotka vaativat ohjaajalta tarkkaa silmää ja hermoja. Formula 1:ssä kuskilla täytyy olla vahvat voimat kuljettaa autoa mittavilla nopeuksilla, tehdä ohituksia radalla osumatta toisiin autoihin. Ja vähän samanlaista se on Moto GP:ssäkin, mitä ajetaan niin ikään asfaltoidulla radalla.

Kaikissa kolmessa lajissa onnettomuusvaara on korkea, mutta onko Moto GP vaarallisin näistä kaikista? Kuskilla kun ei ole miltään suojassa törmätessään muihin pyöriin tai kuskin kaatuessa. Ralleissa ja formuloissa kuski on auton sisällä, ja auton suojakaiteet sekä rakenteet auttavat minimoimaan riskejä, vaikka eivät ne suojarakenteetkaan pahemmin tullen auta riittävästi. Ralleissa lisämausteena on vielä yleisöloukkaantumiset: yleisö menee yleensä seuraamaan isompia rallitapahtumia tien varteen, mikä muutamaan otteeseen on jo luonut vaaratilanteita ja myös vakavia loukkaantumisia – sekä kuskeille että yleisölle.